Krüger Naturcamping

 
 

Camping

 
De camping
De gemeente Lohme ligt op het schiereiland Jasmund, dat op zich weer deel uitmaakt van het grootste Duitse eiland Rügen en wel aan de rand van het Nationaal Park Jasmund. Tot de gemeente Lohme behoren diverse plaatsen. In totaal telt de gemeente ongeveer 800 inwoners. De grootste plaats is Lohme zelf. Het is van oudsher een vissersdorp, direct aan de kust gelegen. In de dertiger jaren van de vorige eeuw ontwikkelde zich dit havendorp tot een badplaats voor beter gesitueerde individualisten. Die status werd met veel inzet van krachten overeind gehouden. De nabijheid van de prachtige krijtrotsen met de toen der tijd tot de gemeente behorende Königsstuhl, waren een garantie voor die strategie.

Na de oorlog werd in Lohme de nadruk gelegd op de socialistische landbouwhervormingen.

Ook ontstond er een dependance van Rügenradio, te vergelijken met Radio Scheveningen in Nederland, van waaruit over de hele wereld radiocontact gehouden werd met de schepen op zee. De visserij werd voor de bevolking vrijwel stilgelegd.
Het toerisme werd heel sterk gedomineerd door de interesses van de FDGB-vakantiedienst. Deze FDGB vormde in de voormalige DDR het centrale kader van diverse vakverenigingen en bood via haar vakantiedienst goedkope vakanties aan de werknemers in de diverse bedrijven aan.

In het kader van een gemeentelijke herindeling werd de Stubbenkammer aan de gemeente Sassnitz toegewezen, aangezien Lohme deze toeristische trekpleister niet meer kon onderhouden.

Het dorpsbeeld werd overheerst door de kazerne van de marinegrensbrigade “de Kust”.

Lohme had tot de “Wende” van 1989 de titel luchtkurort. De camping ontstond in de vijftiger jaren direct aan de kust in het dorp. In de jaren `56/57 moest de camping verhuizen naar het plaatsje Nipmerow, waar hij nu nog steeds ligt. Dit gebeurde vanwege verregaande grensbeveiligingsmaatregelen, die toen in de DDR getroffen werden om het vluchten moeilijker te maken.

De natuurcamping, die vrijwel helemaal door bos, met beuken, die veelal zo’n honderd jaar oud zijn, omgeven is, ligt 156 meter boven NN  ( Normal Null ) hetgeen overigens een afleiding van het Nederlandse N.A.P. is. Het Nationaal Park Jasmund vormt het “hoog”land van het eiland Rügen. Op slechts 3 kilometer afstand van de camping ligt een van de vele, in dit geval ook letterlijke, hoogtepunten: de Königsstuhl, een krijtrots, die zo`n 117 meter steil uit de Oostzee op rijst. Vanaf de camping heeft u overigens een prachtig uitzicht over een van de grote bochten, waaraan Rügen rijk is, namelijk het Tromper Wiek. Aan de andere kant kunt u Kap Arkona meestal goed zien liggen.

De camping is ook met openbaar vervoer goed te bereiken ( met de trein tot Sassnitz, dan verder met de bus naar het 8 km. noordelijker gelegen Nipmerow). De bushalte is direct bij de ingang van de camping. Het recreatiecentrum Neddesitz, dat op 3 kilometer afstand is gelegen, biedt u tal van sportieve mogelijkheden. In de directe omgeving ( het dorp Ranzow op 1 km.) heeft bovendien een ruitercentrum zijn poorten geopend. Van de haven van Lohme uit kunnen vistochten, maar ook recreatie- en chartervaarten gemaakt worden. Verdere maritieme activiteiten vanuit de Sassnitzer haven zijn te regelen. Het plaatsje Ralswiek, met zijn fraaie openlucht theater ligt eveneens niet al te ver weg. Het is zo`n kleine twintig minuten met de auto. Hier worden jaarlijks de Störtebeker-Festspiele gehouden.

Ligging

 
Welkom op Krügers Naturcamping in Lohme/Nipmerow op het eiland Rügen, grenzend aan het Nationaal Park Jasmund - helemaal boven .....op Rügen!

Sie fahren auf der Insel Rügen über die neue Rügendammbrücke die B96 immer gerade aus bis Links die Abfahrt Sagard kommt und dann weiter gerade aus durch Sagard und dem nächsten Ort Bobbin. Nach dem Ort Bobbin ca. 1km weiter kommt Rechts eine Abfahrt in Richtung Sassnitz / Stubbenkammer. Dann fahren Sie über die Allee ca. 8 km immer gerade aus. Nicht Verwirren lassen wenn nach 6 km Links eine Abfahrt nach Lohme steht. Sie fahren Bitte weiter gerade aus und kommen dann direkt nach Nipmerow wo Sie an einer etwas unübersichtlichen Kreuzung bitte Links und dann gleich wieder Rechts fahren.

Sie haben Ihr Ziel erreicht!

Sollten Sie über Sassnitz anreisen wollen. Geht es aufgrund von Brückenarbeiten nicht direkt über Sagard. Sie müssen die Abfahrt kurz vor Sagard(Ampel) Rechts in Richtung Mukran (Fähre) und Sassnitz fahren! Nächste Ampelkreuzung nach ca. 4 km weiter Links Richtung Sassnitz. In Sassnitz angekommen, Bitte erste Ampelkreuzung Rechts abfahren und auf der Hauptstrasse ca. 3 km durch die Stadt fahren. Weiter über einen Kreisverkehr gerade aus und dann kommt eine Links abbiegende Hauptstrasse in Richtung Stubbenkammer, dann über Hagen weiter am großen Parkplatz vorbei nach Nipmerow. Hier an der unübersichtlichen Kreuzung gegenüber der Freiwilligen Feuerwehr Rechts zum Campingplatz. Sie haben Ihr Ziel erreicht!

Faciliteiten

 
Omgeving

Wat is een Nationaal Park?

Kort en bondig: de doelstellingen

Een Nationaal Park is een beschermd natuurgebied, waarin de natuur zich grotendeels ongestoord en in de grootst mogelijke oorspronkelijkheid ontplooien kan. Het omvat een grootschalig gebied met bijzonder waardevolle natuurelementen, waar de mens weinig invloed op heeft gehad en niet meer economisch gebruikt wordt. In zo verre het doel “bescherming” niet wordt aangetast, zal het de mogelijkheid bieden voor recreatie, ontspanning en natuurkundige vorming. Deze pretenties hebben in Midden Europa nog maar weinig gebieden.    

Geologie

De geschiedenis der aarde voor de deur.

De actieve steile klifkust  van het Nationaal Park Jasmund levert u de grootst mogelijke, vrije ontsluiting van gesteenten in Noord Duitsland op. Jasmund is door zijn ligging in het voor- en najaar bloot gesteld aan vele stormen. Daardoor is de klifkust nog heden ten dage actief, d.w.z. telkens weer vindt er een afkalving, c.q. afbraak plaats, waardoor de kustlijn langzaam maar zeker landinwaarts wordt verlegd en zo wordt verhinderd, dat zich een plantendeken vormt. Op deze wijze worden hier ook steeds opnieuw gesteentelagen opengelegd, die u elders niet of slechts in tijd en ruimte begrensd betreden en bekijken kunt. Bij een strandwandeling treft u niet alleen wit krijt met lagen zwarte vuursteenknollen aan. Ook mergel en keileem, dat door de gletsjers in de ijstijd afgezet werd, alsmede zandlagen, door het smeltwater en wind hierheen gebracht, maken deel uit van de bodemopbouw. In het afgebrokkelde gesteente uit de ijstijd zijn vele overblijfselen uit zeer verschillende tij  dvakken van de geologische historie van het Scandinavisch-baltische gebied te vinden.

Omgeving

Klimaat en bodem

Het natuurlijke kader

Het gebied ligt gemiddeld ongeveer 100 meter boven de zeespiegel, waarbij de Piekberg met 161 meter het hoogste punt vormt. Op grond van deze hoogte en de bijzondere ligging, namelijk de Oostzee instekend, heerst er een deels maritiem en deels bijna bergachtig klimaat. Met circa 800 mm neerslag per jaar is het oosten van Jasmund  het neerslagrijkste gebied aan de Duitse Oostzeekust. Dit ligt overigens beneden de gemiddelde neerslag in Nederland. De bodem ontstaat in de zone, waarin lithosfeer, hydrosfeer, atmosfeer en biosfeer samenkomen en in elkaar doordringen. Op Jasmund hebben zich mede daardoor zeer verschillende bodemlagen ontwikkeld. Krijt, mergel, keileem, zand en organische vorming, zoals turf, zijn de uitgangsmaterialen voor de bodemvorming. Verder leiden verschillen in reliëf en in de vochtigheidsgraad tot verschillende bodemvormen.

Water en waterhuishouding

Altijd in de riviertjes aanwezig: het levensvocht

Het behoud van de noch steeds vrijwel natuurlijke waterhuishouding is een wezenlijke doelstelling in het beschermde natuurgebied Jasmund. Het oosten van Jasmund is het neerslagrijkste gebied aan de Duitse Oostzeekust met circa 800 mm per jaar. Het in de onder- grond weggesijpelde water komt via bronnen weer aan het daglicht en vloeit dan via beekjes, die door hun grote verval aan bergbeekjes doen denken, naar het strand. Daar monden de beekjes in zee uit. Ook een ongeveer 500 meter brede strook Oostzee behoort tot het gebied van het Nationaal Park. In het Nationaal Park Jasmund zijn nog maar weinig meren en vijvers te vinden. Het merendeel is namelijk al verland. Dit heeft tot gevolg dat er meer dan honderd moerassen in het gebied te vinden zijn. Binnen de waterhuishouding spelen deze een grote rol als spaarbekken. Helaas zijn tegenwoordig niet alle moerassen nog in een zo natuurgetrouwe toestand. Oude ontwateringkanalen getuigen van vroegere pogingen, deze vochtrijke gebiede  n droog te leggen en te benutten. Momenteel wordt er in het Nationaal Park Jasmund een programma tot revitalisering van moerassen uitgevoerd.    

Omgeving

Geschiedenis

De tijd heeft zijn sporen achtergelaten

Om het landschap in zijn geheel te kunnen begrijpen, moet u haar geschiedenis kennen. In het Nationaal Park Jasmund vindt u getuigen uit zeer verschillende episoden der geologische en  mensheidsgeschiedenis. Het spectrum reikt van miljarden jaren oude gesteenten en rotsblokken, die door de gletsjers in de ijstijd uit Scandinavië zijn meegebracht, via het meer dan 70 miljoen jaar oude Rügener krijt met haar fossielen en vuurstenen, de bodemmonumenten, zoals hunebedden, uit de vroege historie tot aan een uit Amerika stammende mammoetboom, die op aanwijzing van het Nationaal Park Jasmund door een boswachter werd geplant.

De geologische geschiedenis

Van de ijstijd tot heden

Het gebied van het Nationaal Park Jasmund werd gedurende de laatste ijstijd door gletsjers overdekt. Zij stuwden het in de ondergrond liggende krijt en andere, uit oudere ijstijden stammende, lagen tot stuwwallen op. Heden ten dage nog bereikt een van die stuwwallen een hoogte van 161 meter boven het zeeniveau en bezit een sterk gelaagd reliëf. Voor ongeveer 14.000 jaar eindigde de tijd der gletsjers op Rügen. Volgend op het zich terugtrekkende ijs vormde zich eerst een kale toendrasteppe, later gevolgd door berken- en naaldboomwouden, die weer later overgingen in gemengd loofbos. Gedurende de laatste 2.000 jaar komen er hoofdzakelijk beukenbossen voor. In de dalen waar door bijvoorbeeld keileemlagen geen afwatering plaatsvond en vindt, ontstonden meren, die verlanden en zo tot moerassen werden. Voor ongeveer 6.000 jaar steeg de zeespiegel tot zijn huidige niveau. De hoge gebieden, zoals Jasmund, werden hierdoor eilanden. Door de inwerking van golven en stromingen, die het bo  demmateriaal met zich voerden, ontstonden de klifkusten die tot op heden het landschap bepalen.

Oertijd en vroegste geschiedenis

Van jagers, verzamelaars en de eerste boeren

Het gebied van het huidige schiereiland Jasmund is sedert de Middensteentijd bewoond. Bodemvondsten en bodemmonumenten, alsmede pollenanalyses maken het mogelijk, deze nederzettingsgeschiedenis te reconstrueren. Voor ongeveer 5.500 jaar lieten jagers en verzamelaars van de zogenaamde “Lietzowcultuur” (genoemd naar een hier liggend plaatsje) vooral afslagen van vuursteen achter. Afslagen blijven als afval bij het maken van wapens en werktuigen over. De oudste boerenculturen uit de Jonge Steentijd zijn ongeveer 5.000 jaar oud. Voor de eerste keer rooiden de mensen in die tijd regelmatig bomen in het tot dan onaangetaste boslandschap, teneinde akkerbouwland te scheppen. Bodemmonumenten uit die tijd zijn de hunebedden. Uit het hier voor ongeveer 3.800 jaar geleden beginnende Bronzen Tijdperk stammen de burchtwallen en de koepelgraven, die nog overal hier in de bossen te vinden zijn. Dat Jasmund continue bewoond is vanaf de IJzertijd tot het begin van grote volksverhuizingen wordt   bewezen door vele archeologische vondsten.Voor ongeveer 1.700 jaar verlaat evenwel, de tot dan op Rügen wonende Germaanse stam de Rugiër  (waaraan het eiland dus ook zijn naam ontleent) dit gebied. Opnieuw breiden de wouden zich weer uit. Sindsdien heeft in Oost-Jasmund geen echte grote kap van bomen, teneinde akkerbouwland te verkrijgen, meer plaatsgevonden.

Omgeving

Milieu

Een bonte veelheid aan biotopen

Het Nationaal Park Jasmund behoort tot de weinige landschappen in Duitsland, waarin de aanwezigheid van aangesloten woud en natuurlijke open biotopen te bekijken is. In het gebied bleef een rijk spectrum aan natuurlijk ecologische systemen tot in de huidige tijd bewaard, dat door een verregaande eigen dynamiek gekenmerkt wordt. Daartoe behoren de ondiepe kustwateren van de Oostzee, steenstranden, klifkusten, bossen, maar evenzo beken en moerassen. Overal gaan de natuurlijke processen zonder menselijk ingrijpen hun gang. Alles is constant in verandering, alleen de snelheid der verandering is verschillend. De meeste ecologische systemen kunt u als een zich regelmatig veranderende mozaïekstructuur beschouwen. Zij bestaat uit in elkaar overgaande, maar verschillende ontwikkelingsstadia.   Geen dag en geen jaar is het zelfde. Elke keer ziet men veranderingen!

Wouden

Natuurlijke bossen – wel iets meer dan alleen maar een verzameling bomen

De oppervlakte van het Nationaal Park Jasmund wordt door beukenbossen gedomineerd, die meer dan 80 % van het woud innemen.  In het voorjaar, voordat het loof uitbot, toont het beukenbos zich in al haar schoonheid. Het is de tijd van de vroegbloeier en de bodem is volledig door bloemen overdekt. Maar wie goed kijkt, ziet verschillen. Afhankelijk van de ondergrond waarop het beukenwoud groeit, bijvoorbeeld krijt, mergel, leem of zand, zijn de meest verschillende planten in de kruidenlaag van het bos te vinden. De bloemenpracht is echter van korte duur. Zodra zich het loverdak voor de zomer ontvouwd en gesloten heeft, is het te donker voor de vele kruiden en struikgewassen. Daardoor mist een beukenwoud dan ook een typische struikenlaag. De rest van het bosoppervlak (20%) bestaat voor de helft uit andere loofboomsoorten, zoals elzen en essen (vooral in de vochtige dalen en kommen) en uit naaldsoorten zoals sparren en lariksen.

Klifkusten

De kliffen van Jasmund, het grootste geologische openlucht museum van Noord Duitsland

De klifkust van Jasmund is een bijzondere kust die enerzijds steeds blootgesteld is aan de grillen van het weer en de Oostzee, anderzijds de hoogste is in het zuidelijke Baltische staten.

Bij noordooster storm ontstaan op het wateroppervlak van de Oostzee geweldig krachtige en hoog opgezweepte golven. Deze brekers bereiken de kliffen en vreten zowel aan het klif zelf, als dat ze het reeds afgebrokkelde materiaal van het strand meesleuren. Daardoor blijven de kliffen steil. Steeds kan gesteente los brokkelen en naar beneden op het strand vallen. Vooral in de winter als de vorst het water in de fijnste spleten in ijs verandert, en in heel vochtige jaargetijden is het niet ongevaarlijk onder langs de klifkusten te lopen. Elk jaar storten er weer vele kubieke meters gesteente naar beneden, soms met ernstige gevolgen. Andere gedeelten van de klifkust zijn al min of meer tot rust gekomen. Eerst groeien er grassen en kruiden op de neergestorte gesteenten. In de loop van tientallen jaren komen de eerste struiken en boompjes en zo ontwikkelt zich langzaam een soortenrijk natuurlijk bos. Waar grondwaterlagen aan de oppervlakte komen, ontstaan bronnen. Het water vloeit v  ia geulen en beekjes naar het strand of voedt kleine moerassen.

Steenstranden

Rügen heeft niet alleen fijne zandstranden te bieden …….  

Steenstranden omzomen de klifkusten van het Nationaal Park Jasmund. Zij vormen de grens tussen zee en land. Hoewel ze door de badgasten liever gemeden worden, bieden ze natuurliefhebbers daarentegen heel veel interessante zaken: vuurstenen en fossielen uit het Krijt, koddige naar beneden gestorte skeletten van bomen, alsmede gesteenten en rotsblokken in alle kleuren, vormen en groottes, die door de gletsjers uit de ijstijd hierheen gebracht werden. Het gaat hierbij om rotsblokken, die eens in Scandinavië of in de Baltische landen hun tehuis hadden en tot totaal verschillende steensoorten behoren. In het bereik van de branding vindt u wat door de golven aan land wordt gespoeld, verscheidene algen, mosselen en andere schelpdieren en met een beetje geluk mogelijk zelfs barnsteen. Hier en daar treft u tussen de stenen ook nog zout verdragende planten aan, die gedijen op de schrale bodem tussen de rotsblokken en de regelmatige overstroming door het brakke Oostzeewater, evenals het licht en de hitte van de felle zonneschijn weten te weerstaan.

Bronnen en beken

De weg van het water, van de bron tot de zee - op Jasmund kunt u het beleven

Echt natuurlijke bronnen en beken zijn er in Midden-Europa  praktisch nog nauwelijks te vinden. Bronnen werden tot watervaten en beken tot rechtgetrokken ontwateringkanalen.

Daarmee verdween niet alleen het unieke milieu, maar ook de plaatsen, die in het volksgeloof van de voorbije tijden als heiligdommen vereerd werden. Echter op Jasmund zijn ze er nog, die talrijke bronnen, die zich in waterrijkdom en –kwaliteit onderscheiden. Zo kunt u er bronnen vinden, waarin kalkrijk water naar de oppervlakte komt en waarin u de afzetting van kalklagen in de bron zelf zien kunt. Er zijn echter ook bronnen, die ijzerhoudend water sproeien en weer andere, die zich onderscheiden door een verhoogd zwavelwaterstof-, dan wel kooldioxide-gehalte. In het gebied zijn talrijke snel stromende waterlopen te vinden. De grotere beken ontspringen in de moerassen in het hoogland en vlieden vrij meanderend door het beukenwoud naar de klifkust. Daar bereikt het water een hoge snelheid en stort gedeeltelijk via kleine, maar voor Mecklenburg-Vorpommern echter geweldige, watervallen van de steile klifkust af om zich dan over het strand met de Oostzee te verenigen.

Oostzee

Niet meer zoet en nog niet zout

De geheimen van het brakke water….. Tot het Nationaal Park Jasmund behoort ook de direct aan het strand aansluitende 500 meter brede strook watervlakte van de Oostzee. Het gebied van het Nationaal Park eindigt op ongeveer 10 meter diepte. De zeebodem is met onderzeese krijtruggen, door algen begroeide rolsteenvelden, mossel- en zandbanken, alsmede slikgronden   in verschillende milieus te differentiëren. Echter het schiereiland Jasmund steekt scherp af ten opzichte van het vasteland, waardoor het zeer stormgevoelig is, terwijl in strenge winters kruiend ijs tot metershoge barrières opgeschoven worden. Door de branding en het kruiende ijs worden grote rotsblokken, banken of velden vrij gespoeld, dan wel verplaatst. De verschillende milieus op de zeebodem staan zo constant aan veranderingen bloot. Het zoutgehalte aan de kust van Jasmund ligt bij ongeveer 1 %; het is brak water. Hier leven dan ook verschillende zout- en zoetwaterdieren en planten naast elkaar.

Moerassen

Het archief van de zon: door het water gevoed en voller geheimen omhuld

Moerassen zijn vochtige gebieden, die een turfvormende vegetatie aan de oppervlakte kennen.

Daaronder slaat het, uit onvolledig vergane plantenresten bestaande turf grote hoeveelheden water, maar eveneens koolstof- en stikstofverbindingen op. De moerassen vervullen enerzijds een belangrijke opslagfunctie voor water in de gehele natuurhuishouding. Anderzijds vormen zij een zeldzaam geworden milieu voor gespecialiseerde planten en dieren. In het Nationaal Park Jasmund zijn talrijke kleine en grote moerassen aanwezig, die over het hele gebied verspreid zijn. Het gaat vooral om bron-, doorstromings-,  en ketelmoerassen, dan wel dat bepaalde gebieden onder water zijn komen te staan door grondwaterstijging of verandering van ondergrondse waterstromen.  Verlandings- of overstromingsmoerassen  zijn kleinschalig aanwezig. Als bijzonderheden zijn tenslotte kalotvormige dellen bij doorstromingsmoerassen en zogenaamde “opslokgaten” te vermelden. De laatsten verwijzen naar de beginnende “verkarsting” van het krijt in de ondergrond.

Droge kalkrijke grasvelden

Een bont geheel door krijt en licht

Een bijzonderheid van het Jasmunder krijtlandschap zijn de droge, kalkrijke grasvelden. Op natuurlijke wijze komen deze voor aan de klifkusten. De vlakten, die na de afbrokkeling van grote hoeveelheden gesteenten, ontstaan, worden na enkele jaren bewoond door een gezelschap van heel bijzondere grassen en kruiden. Het zijn planten, die aan zeer specifieke standplaatseisen moeten voldoen: kalkrijke bodem, droge warmte en veel licht. De niet vakman zal verrast worden door de enorme hoeveelheid vormen en kleuren op deze vlakten. Ook orchideeën zijn hier niet zelden. Maar deze grasvelden zijn slechts een episode in de vegetatieontwikkeling op de steile kusten. Al spoedig groeien er ook struiken, die de bodem in de schaduw zetten. Aan het eind van de ontwikkeling staat de bebossing van de kliffen, tot de volgende oeverafkalving plaatsvindt. Ook in het westen van het Nationaal Park, in stilgelegde krijtafgravingen, zijn deze grasvelden te vinden. Daar maken ze deel uit van de zone,  die nog wel door de mens onderhouden wordt. In het kader van de biotoopzorg wordt hier de uitbreiding van schaduwrijke struiken tegengegaan.    

Hakhoutbossen

Het gebruik van het bos in oude tijden

Voor de uitvinding van de motorzaag was hout hakken een moeizame zaak. Om het vergaren van brandhout te vergemakkelijken legde men vroeger dicht bij de nederzettingen bossen aan van struikachtige bomen, de hakhoutbossen. Het principe van de hakhoutbebossing is eenvoudig: na het vellen lopen rondom de stobbe enige twijgen weer nieuw uit. Door het voorhanden zijnde grote wortelnetwerk groeien die loten heel snel uit. Met relatief korte tussenpozen, voor de stammen al te dik geworden zijn, kan men zo rijkelijk brandhout oogsten. Een andere vorm van oude bosbouw is het hoge hakhoutbos, een combinatie van hakhout en opgaand bos. Hierin laat men enkele door zaaien of planten opgroeiende bomen normaal hoog groeien. Deze “kerngroei” levert later het bouwhout. Hakhout en hoge hakhoutbossen zijn lichter, ook sterker gestructureerd, als het hoge opgaande bos. Cultuurhistorisch gezien, maar ook natuurkundig gezien pleit er veel voor om deze specifiek bosbouwvormen te bewaren. Ze maken dan ook deel uit van de zone waarin nog onderhoud gepleegd wordt.

Omgeving Planten

Een veelvoud aan kleurige vlekken in het krijtlandschap

Het Jasmunder krijtlandschap onderscheidt zich door een soortenrijke vegetatie. In het Nationaal Park wordt het grootste aaneengesloten beukenbosgebied aan de Oostzee beschermd. Alleen op natte standplaatsen verdringen elzen en essen de beuk. Door het verschil in bodemsoorten is gelijktijdig de kruidenlaag van het beukenbos erg gedifferentieerd. De beboste steile kliffen en oeverkloven aan de kust zijn het milieu voor de ahorn en de olm. Ook zeldzame struiken met wilde vruchten en taxus gedijen hier. In de moerassen van het Nationaal Park Jasmund vinden wollegras, klaverzuring, duizendguldenkruid, zonnedauw, de reuzen paardenstaart, en zeldzame mossen hun tehuis. Niet minder interessant zijn de typische droge, kalkrijke grasvelden op de afgebrokkelde kliffen met verscheidene orchideeënsoorten. Een verdere bijzonderheid is de zoutvegetatie op de noordelijke steenstranden. Hier zijn  de zoutbies, zeepostelijn en het strandduizendguldenkruid te vinden.

Omgeving Dieren

Damherten, zeearend en een levend fossiel

Soortenrijk ook is de dierenwereld van het Nationaal Park Jasmund. De hoefdieren zijn er met het damhert, het edelhert, de ree en het wilde zwijn heel ruim vertegenwoordigd. Zeearenden hebben hun horsten in de Stubnitz, zoals het bosachtige deel van Jasmund ook wel genoemd wordt. Opvallend zijn ook de in de krijtrotsen broedende oeverzwaluwen. De kleine vliegenvanger broedt in het beukenbos. Op zonnige voorjaarsdagen benutten de kraanvogels graag de thermiek boven het woud om zo met weinig krachtsinspanning hoogte te winnen alvorens ze de Oostzee richting Zweden over te vliegen. In de vochtige gebieden vindt u de ringslang en de adder. Ook de zeldzame gladde slang is nog aanwezig. Vaak zijn op zonnige bospaden de boshagedissen te zien. De water- en de kamsalamander, net als de vuurpad en andere soorten padden, de kikker, de kleine waterkikker, de graskikker, de moeraskikker, enzovoort zijn in de moerassen en vochtgebieden van een goede behuizing zeker. Als echte rariteit binn  en de fauna is de Alpenplanarie (crenobia alpine), een platworm, te noemen, een bewoner van koude bronnen, die als glaciaal relict (nog uit de ijstijd stammend) aangeduid wordt, maar ook de edelkreeft en de beekforel. Zeeforel en zalm zoeken in de winter voor de kust naar voedsel.

Omgeving

Geschiedenis van de natuurbescherming

Sinds de houtverordeningen van de 16-de eeuw

Op Jasmund reikt de geschiedenis van de natuurbescherming in de breedste zin van het woord van het woord terug tot in de 16-de eeuw. Het doel was vooreerst de op economische grondslag gestoelde bescherming van het bos als grondstoffenbron. In 1586 werd een eerste houtverordening uitgevaardigd. Deze staat aan het begin van eeuwenlange bemoeienissen om een duurzame bosbouw op Oost-Jasmund te garanderen. In het begin van de 20-ste eeuw dreigde de verwoesting der klifkusten door de afgraving van het krijt. Dit deed natuurbescher-mers in beweging komen en in 1929 werd het “ natuurbeschermingsgebied Jasmund” per politieverordening uitgeroepen. In 1986 werd dit gevolgd door het “natuurbeschermingsgebied Quoltitz” in het westelijk deel van het huidige Nationaal Park. Na de politieke “Wende” in de DDR dreigde het gebied een grenzenloze toeristische vercommercialisering ten deel te vallen. In 1990 kon gelukkig in het kader van het Nationaal Parkprogramma van de DDR het Nationaal Park Jasmund in het leven geroepen worden. Daarmee werd een idee, dat voor het eerst in 1964 door Lebrecht Jeschke geformuleerd was, in werkelijkheid omgezet worden.

Contact

 

Krüger Naturcamping

Norbert & Frank Krüger
Jasmunder Str. 5
D-18551 Lohme, Ot. Nipmerow

Telefon: 0049(0)38302 - 9244
Fax: 0049(0)38302 - 56308

E-Mail: info@ruegen-naturcamping.de
Homepage: www.ruegen-naturcamping.de 

terug...  |  disclaimer  |  powered by paardenland.nl